Un forum cu aer de parfum
Un forum cu aer de parfum
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

Un forum cu aer de parfum


 
AcasaParteneriCăutareÎnregistrareConectare

 

 concediu pestru sarcina si lauzie

In jos 
AutorMesaj
mirela1974
Maestru forumist
Maestru forumist
mirela1974

Numarul mesajelor : 24041
Data nasterii : 18/03/1974
Data de inscriere : 10/05/2009
Varsta : 46

concediu pestru sarcina si lauzie Empty
MesajSubiect: concediu pestru sarcina si lauzie   concediu pestru sarcina si lauzie Icon_minitimeLun 18 Mai - 5:32

Pentru viitoare mamicute , daca au vreo nelamurire.

Legea nr. 19 / 2000, publicata in Monitorul Oficial nr. 140 din 1 aprilie 2000, privind sistemul public de pensii ai alte drepturi de asigurari sociale, care a intrat in vigoare de la 1 aprilie 2001, nu foloseste notiunea de concediu de maternitate, ci pe aceea de concediu pentru sarcina si lauzie si se refera la indemnizatia de maternitate.

Potrivit articolului 118 alin. 1 din aceasta lege, asiguratele au dreptul pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatia de maternitate. Prin asigurate se intelege persoanele fizice asigurate in conditiile legii 19 / 2000 si care pot fi cetateni romani, ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania.

Asiguratii au obligatia sa plateasca contributiile de asigurari sociale.Alineatul 2 al articolului 118 precizeaza ca femeile beneficiaza de aceleasi drepturi, 126 de zile calendaristice concediu pentru sarcina si lauzie, daca au incetat plata contributiei de asigurari sociale, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.

Potrivit articolului 119 din legea 19 / 2000, concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.

Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina incepand cu luna a sasea de sarcina.In cazul in care copilul se naste mort sau moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
Conform articolului 120 din legea nr. 19/2000, cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul ce se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a stabilit contributia individuala de asigurari sociale in lunile respectiva.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Nu uitati ca este foarte important sa fiti informate si sa va cunoasteti drepturile !
Art. 154. _ Femeile gravide, începînd din luna a sasea, si cele care alapteaza, nu vor fi repartizate la munca de noapte.
Art. 155. _ (1) Femeile au dreptul la concediu de maternitate platit, care se compune dintr-un concediu prenatal de 52 de zile si un concediu postnatal de 60 de zile.
(2) Daca nasterea se produce înainte de expirarea concediului prenatal, concediul postnatal se prelungeste cu numarul zilelor de concediu prenatal neefectuat.
Art. 156. _ (1) Unitatile sînt obligate sa acorde femeilor în cursul programului de lucru pauze pentru alimentarea si îngrijirea copilului, de o jumatate de ora, la intervale de cel mult 3 ore. La aceste pauze se adauga si timpul necesar deplasarii dus si întors la locul unde se gaseste copilul. Timpul acordat pentru alaptare, inclusiv deplasarile, nu poate depasi 2 ore zilnic. Pauzele se acorda pîna la împlinirea de catre copil a vîrstei de 9 luni, putîndu-se prelungi pîna la 12 luni în cazul copiilor prematuri, distrofici si celor care necesita masuri deosebite de îngrijire, pe baza recomandarilor medicale.
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alimentarea si îngrijirea copilului vor fi înlocuite cu reducerea programului normal de lucru cu 2 ore zilnic.
(3) Pauzele si reducerea programului de lucru acordate în scopul alimentarii si îngrijirii copilului se includ în timpul de munca si nu au consecinte asupra retribuirii sau altor drepturi materiale.
Art. 157. _ Femeile care au copii bolnavi mai mici de 3 ani li se vor acorda, cu avizul medicului, concedii platite pentru îngrijirea acestora, care nu se includ în concediul de odihna.
Art. 158. _ Femeile care au copii în vîrsta de pîna la 6 ani, pe care îi îngrijesc, pot lucra cu 1/2 norma, daca nu beneficiaza de crese sau camine; timpul cît au fost încadrate în aceste conditii se considera, la calculul vechimii în munca, timp lucrat cu o norma întreaga.
LEGEA spune urmatoarele:Indemnizatia pentru cresterea copilului sau ingrijirea copilului bolnav .
ART. 121 (1) Asiguratii au dreptul la: a) concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani; b) concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.
(2) Indemnizatiile prevazute la alin. (1) se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.Literele a) si b) ale alineatului (1) au fost modificate de ORDONANTA DE URGENTA nr. 49 din 29 martie 2001, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 161 din 30 martie 2001.
ART. 122 (1) Beneficiaza, la cerere, de indemnizatia pentru cresterea copilului sau pentru ingrijirea copilului bolnav, optional, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare prevazute la art. 98 alin. (2) sau (3).
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si asiguratul care, in conditiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, caruia i s-au incredintat copii spre crestere si educare sau in plasament familial.
ART. 123 (1) Indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani se acorda, la cerere, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere.
(2) Indemnizatia pentru cresterea copilului cu handicap pana la implinirea varstei de 3 ani se acorda, la cerere, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere, precum si a certificatului de persoana cu handicap, emise in conditiile legii.
(3) Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afectiuni intercurente pana la implinirea varstei de 18 ani se acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie si a certificatului pentru persoanele cu handicap emis, in conditiile legii, dupa caz.
Alineatele (1) si (2) au fost modificate de ORDONANTA DE URGENTA nr. 49 din 29 martie 2001, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 161 din 30 martie 2001.
ART. 124 Durata de acordare a indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. b) este de 14 zile calendaristice pe an pentru un copil, cu exceptia situatiilor in care copilul contracteaza boli contagioase, este imobilizat in aparat gipsat sau este supus unor interventii chirurgicale; durata concediului medical in aceste cazuri va fi stabilita de medicul de familie.
ART. 125 Cuantumul lunar al indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. a) si b) este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 99.
ART. 118 (1) Asiguratele au dreptul, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, in conditiile prezentei legi, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.
ART. 119 (1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.Da, este adevarat trebuie sa lucrezi minimum 6 luni sau sa faci un contract individual de asigurare dar tot pe minimum 6 luni inainte de concediul prenatal sau de nasere.In cazul al doilea va trebui sa platesti un procent de 30% din suma pt carete asiguri timp de 6 luni minim.


Nu exista decat un singur copil perfect pe lumea asta si fiecare mama il are!
Hotararea de a avea un copil e cea mai importanta.Este ca si cum ai decide ca inima ta sa fie pentru totdeauna in afara corpului.
David canta

Sus In jos
Noemi
Administrator
Administrator
Noemi

Numarul mesajelor : 72657
Data nasterii : 08/10/1980
Data de inscriere : 24/04/2009
Varsta : 40

concediu pestru sarcina si lauzie Empty
MesajSubiect: Re: concediu pestru sarcina si lauzie   concediu pestru sarcina si lauzie Icon_minitimeMar 19 Mai - 15:09

uau multumim e bine vent articolul
sper sa le fie d efolos fetelor
Sus In jos
http://www.olumeminunata.forumgratuit.ronet
mirela1974
Maestru forumist
Maestru forumist
mirela1974

Numarul mesajelor : 24041
Data nasterii : 18/03/1974
Data de inscriere : 10/05/2009
Varsta : 46

concediu pestru sarcina si lauzie Empty
MesajSubiect: Re: concediu pestru sarcina si lauzie   concediu pestru sarcina si lauzie Icon_minitimeMier 20 Mai - 2:13

sper si eu sa ajute viitoarele mamici .in tara asta problema este ca nu stim ce drepturi avem si luam de bun tot ce ne zice eu stiu ce patron.


Nu exista decat un singur copil perfect pe lumea asta si fiecare mama il are!
Hotararea de a avea un copil e cea mai importanta.Este ca si cum ai decide ca inima ta sa fie pentru totdeauna in afara corpului.
David canta

Sus In jos
narcy
Membru Junior
Membru Junior
narcy

Numarul mesajelor : 535
Data nasterii : 06/02/1983
Data de inscriere : 14/05/2009
Varsta : 37

concediu pestru sarcina si lauzie Empty
MesajSubiect: Re: concediu pestru sarcina si lauzie   concediu pestru sarcina si lauzie Icon_minitimeJoi 21 Mai - 20:25

Art. 156. _ (1) Unitatile sînt obligate sa acorde femeilor în cursul programului de lucru pauze pentru alimentarea si îngrijirea copilului, de o jumatate de ora, la intervale de cel mult 3 ore. La aceste pauze se adauga si timpul necesar deplasarii dus si întors la locul unde se gaseste copilul. Timpul acordat pentru alaptare, inclusiv deplasarile, nu poate depasi 2 ore zilnic. Pauzele se acorda pîna la împlinirea de catre copil a vîrstei de 9 luni, putîndu-se prelungi pîna la 12 luni în cazul copiilor prematuri, distrofici si celor care necesita masuri


eu am inceput munca cand avea fata 3 luni
Sus In jos
mirela1974
Maestru forumist
Maestru forumist
mirela1974

Numarul mesajelor : 24041
Data nasterii : 18/03/1974
Data de inscriere : 10/05/2009
Varsta : 46

concediu pestru sarcina si lauzie Empty
MesajSubiect: Re: concediu pestru sarcina si lauzie   concediu pestru sarcina si lauzie Icon_minitimeVin 29 Mai - 6:32

si ti-ai luat pauzele respective? sau nu ai stiut de ele...


Nu exista decat un singur copil perfect pe lumea asta si fiecare mama il are!
Hotararea de a avea un copil e cea mai importanta.Este ca si cum ai decide ca inima ta sa fie pentru totdeauna in afara corpului.
David canta

Sus In jos
Noemi
Administrator
Administrator
Noemi

Numarul mesajelor : 72657
Data nasterii : 08/10/1980
Data de inscriere : 24/04/2009
Varsta : 40

concediu pestru sarcina si lauzie Empty
MesajSubiect: Re: concediu pestru sarcina si lauzie   concediu pestru sarcina si lauzie Icon_minitimeVin 29 Mai - 23:41

Da legea asa este,si narcy taiu dat pauza asta?
Sus In jos
http://www.olumeminunata.forumgratuit.ronet
narcy
Membru Junior
Membru Junior
narcy

Numarul mesajelor : 535
Data nasterii : 06/02/1983
Data de inscriere : 14/05/2009
Varsta : 37

concediu pestru sarcina si lauzie Empty
MesajSubiect: Re: concediu pestru sarcina si lauzie   concediu pestru sarcina si lauzie Icon_minitimeDum 7 Iun - 14:06

eu am avut pauze si ma duceam sa alaptez fata
Sus In jos
Noemi
Administrator
Administrator
Noemi

Numarul mesajelor : 72657
Data nasterii : 08/10/1980
Data de inscriere : 24/04/2009
Varsta : 40

concediu pestru sarcina si lauzie Empty
MesajSubiect: Re: concediu pestru sarcina si lauzie   concediu pestru sarcina si lauzie Icon_minitimeDum 7 Iun - 14:56

bravo foarte bine
Sus In jos
http://www.olumeminunata.forumgratuit.ronet
narcy
Membru Junior
Membru Junior
narcy

Numarul mesajelor : 535
Data nasterii : 06/02/1983
Data de inscriere : 14/05/2009
Varsta : 37

concediu pestru sarcina si lauzie Empty
MesajSubiect: Re: concediu pestru sarcina si lauzie   concediu pestru sarcina si lauzie Icon_minitimeDum 7 Iun - 14:59

AM NISTE PATRONI DE NOTA 10....DEOCAMDATA
Sus In jos
Noemi
Administrator
Administrator
Noemi

Numarul mesajelor : 72657
Data nasterii : 08/10/1980
Data de inscriere : 24/04/2009
Varsta : 40

concediu pestru sarcina si lauzie Empty
MesajSubiect: Re: concediu pestru sarcina si lauzie   concediu pestru sarcina si lauzie Icon_minitimeDum 7 Iun - 15:19

superrr ma bucur pt tine :ajdo:
Sus In jos
http://www.olumeminunata.forumgratuit.ronet
Noemi
Administrator
Administrator
Noemi

Numarul mesajelor : 72657
Data nasterii : 08/10/1980
Data de inscriere : 24/04/2009
Varsta : 40

concediu pestru sarcina si lauzie Empty
MesajSubiect: Re: concediu pestru sarcina si lauzie   concediu pestru sarcina si lauzie Icon_minitimeVin 26 Feb - 0:13

Concediul de maternitate platit integral ar putea fi extins la 20 de saptamani

Concediul de maternitate platit integral s-ar putea prelungi de la 14 la 20 de saptamani, informeaza un comunicat de presa al Parlamentului European. De asemenea, concediul de paternitate ar urma sa fie platit o perioada de cel putin 2 saptamani.


Comitetul pentru Drepturile Femeilor din PE a votat cu 19 voturi pentru, 13 impotriva si o abtinere propunerea legislativa prin care concediul de dupa nasterea copilului ar urma sa fie prelungit cu sase saptamani.

Propunerea PE prevede ca salariatii aflati in concediu de maternitate sa primeasca acelasi salariu ca in ultimele luni de lucru.

De acelasi drept ar trebui sa beneficieze si tatii din statele membre. Astfel, pentru cel putin doua saptamani de la nasterea copilului, acestia ar avea posibilitatea de a-si lua concediu de paternitate, fara ca venitul lor sa fie afectat de interuperea muncii.

In acest context, PE recomanda statelor UE care nu au reglementat concediul de paternitate, sa aplice modificarile propuse de Comitetul pentru Drepturile Femeilor.

De asemenea, potrivit PE, si persoanele care adopta un copil in varsta de cel putin un an ar trebui sa beneficieze de aceste drepturi.

Mai mult de atat, un concediu de maternitate mai lung ar putea fi acordat femeilor care nasc prematur, mamelor adolescente, mamelor care sufera de un handicap sau care au copiii bolnavi si femeilor care au doua nasteri succesive, intr-o perioada de 18 luni.

In acelasi timp, Comitetul pentru Drepturile Femeilor a adoptat un amendament prin care este interzisa concedierea femeilor insarcinate in perioada de la inceputul sarcinii si pana la 6 luni de la revenirea din concediul de maternitate.

Totodata, la intoarcerea din concediul de maternitate, femeile ar trebui sa ocupe acelasi post ca inainte de nastere sau un post echivalent cu acesta, iar, timp de 10 saptamani inainte de nastere, nu vor putea fi obligate sa munceasca noaptea. In acest sens, viitoarele mamici trebuie sa isi informeze angajatorul si sa prezinte certificate medicale.

Sursa Avocatnet


concediu pestru sarcina si lauzie 7iKp8Ahconcediu pestru sarcina si lauzie 7iKpp2
concediu pestru sarcina si lauzie JMBUfrZconcediu pestru sarcina si lauzie JMBUp2Daisypath Christmas tickers
Sus In jos
http://www.olumeminunata.forumgratuit.ronet
maximlidia
Banata
Banata
maximlidia

Numarul mesajelor : 9811
Data nasterii : 07/04/1986
Data de inscriere : 12/06/2009
Varsta : 34

concediu pestru sarcina si lauzie Empty
MesajSubiect: Re: concediu pestru sarcina si lauzie   concediu pestru sarcina si lauzie Icon_minitimeVin 26 Feb - 5:18

e foarte bun topicul..cel putin eu acum vreo 2 ani am avut ce cauta pe net..ca sa ma informez..bravoo mirela


Lilypie - Personal pictureLilypie
Sus In jos
mirela1974
Maestru forumist
Maestru forumist
mirela1974

Numarul mesajelor : 24041
Data nasterii : 18/03/1974
Data de inscriere : 10/05/2009
Varsta : 46

concediu pestru sarcina si lauzie Empty
MesajSubiect: Re: concediu pestru sarcina si lauzie   concediu pestru sarcina si lauzie Icon_minitimeVin 26 Feb - 8:03

ai dreptate


Nu exista decat un singur copil perfect pe lumea asta si fiecare mama il are!
Hotararea de a avea un copil e cea mai importanta.Este ca si cum ai decide ca inima ta sa fie pentru totdeauna in afara corpului.
David canta

Sus In jos
maximlidia
Banata
Banata
maximlidia

Numarul mesajelor : 9811
Data nasterii : 07/04/1986
Data de inscriere : 12/06/2009
Varsta : 34

concediu pestru sarcina si lauzie Empty
MesajSubiect: Re: concediu pestru sarcina si lauzie   concediu pestru sarcina si lauzie Icon_minitimeVin 26 Feb - 17:50

concediu pestru sarcina si lauzie 595263


Lilypie - Personal pictureLilypie
Sus In jos
flo09
Forumist senior
Forumist senior
flo09

Numarul mesajelor : 1303
Data nasterii : 14/04/1975
Data de inscriere : 27/12/2009
Varsta : 45

concediu pestru sarcina si lauzie Empty
MesajSubiect: Re: concediu pestru sarcina si lauzie   concediu pestru sarcina si lauzie Icon_minitimeSam 27 Feb - 2:50

concediu pestru sarcina si lauzie 225258


concediu pestru sarcina si lauzie 01a2cf2980893c00b7918bbb5beaa54f
Sus In jos
Noemi
Administrator
Administrator
Noemi

Numarul mesajelor : 72657
Data nasterii : 08/10/1980
Data de inscriere : 24/04/2009
Varsta : 40

concediu pestru sarcina si lauzie Empty
MesajSubiect: Re: concediu pestru sarcina si lauzie   concediu pestru sarcina si lauzie Icon_minitimeDum 28 Feb - 0:45

asa cum spui Lidia


concediu pestru sarcina si lauzie 7iKp8Ahconcediu pestru sarcina si lauzie 7iKpp2
concediu pestru sarcina si lauzie JMBUfrZconcediu pestru sarcina si lauzie JMBUp2Daisypath Christmas tickers
Sus In jos
http://www.olumeminunata.forumgratuit.ronet
Noemi
Administrator
Administrator
Noemi

Numarul mesajelor : 72657
Data nasterii : 08/10/1980
Data de inscriere : 24/04/2009
Varsta : 40

concediu pestru sarcina si lauzie Empty
MesajSubiect: Re: concediu pestru sarcina si lauzie   concediu pestru sarcina si lauzie Icon_minitimeLun 18 Oct - 22:32

Concediul de maternitate ar putea fi extins la 20 de saptamani

n contextul in care concediul de maternitate este reglementat diferit intre statele UE, deputatii europeni vor examina, in aceasta saptamana, o propunere de directiva privind ameliorarea sanatatii si sigurantei femeilor insarcinate. Chestiunile abordate includ perioada minima de concediu de maternitate, daca acesta trebuie sa fie platit integral si daca tatilor li se va permite sa stea acasa cu nou-nascutii timp de doua saptamani minim.
Raportul va fi votat in plen miercuri.

Comisia pentru drepturile femeii si egalitatea de gen a propus extinderea concediului de maternitate la minim 20 de saptamani (inclusiv sase saptamani de concediu post-natal), platite cu salariul integral, si minim doua saptamani de concediu de paternitate.

20 de saptamani pentru concediul de maternitate

Propunerea initiala a Comisiei Europene dateaza din 2008 si se refera la extinderea perioadei actuale a concediului de maternitate de la 14 saptamani la 18, dintre care sase ar trebui luate imediat dupa nastere. Comisia recomanda, fara sa impuna obligativitatea, ca femeile sa fie platite cu salariul integral in aceasta perioada - alocatia neputandu-se situa sub limita celei pentru concediul medical.

Raportoarea parlamentara socialista Edite Estrela (Portugalia) doreste extinderea concediului de maternitate la minim 20 de saptamani, platite cu salariul integral. Deputatul considera ca 20 de saptamani reprezinta o perioada rezonabila care sa le permita femeilor sa se refaca dupa nastere, care sa incurajeze alaptarea si sa permita mamei sa stabileasca o relatie solida cu copilul.

“O perioada mai lunga ar putea afecta intoarcerea femeilor pe piata muncii”, adauga aceasta.

Costuri diferite intre statele UE

Diferitele puncte de vedere culturale, ideologice si politice au dus la dezbateri aprinse in legatura cu propunerea prelungirii duratei concediului de maternitate.

Pe 5 octombrie 2010, deputatii europeni si experti in domeniu au avut un schimb de opinii privind o evaluare a impactului, care arata ca pentru fiecare nastere costurile variaza intre 0 si 5000 de euro, in functie de stat membru, momentul in care incepe plata alocatiei si perioada de concediu.

In cadrul acestei reuniuni, Marije Cornelissen (Verzi, Olanda) a spus ca „desi costurile sunt clare, beneficiile, nu sunt“. Marina Yannakoudakis (Conservatorii şi Reformiştii Europeni, Regatul Unit) si Elizabeth Lynne (Grupul Aliantei Liberalilor şi Democratilor pentru Europa, Regatul Unit) si-au exprimat ingrijorarea fata de oportunitatile femeilor pe piata muncii si atitudinea angajatorilor fata de tinerele femei.

Reguli europene pentru concediul de paternitate

Pentru concediul de paternitate, raportul deputatei Estrela cere minim doua saptamani platite integral, pentru promovarea distributiei responsabilitatilor intre femei si barbati si a concilierii intre viata personala si cea profesionala. In momentul de fata nu exista reguli privind concediul de paternitate le nivel european. Pe de alta parte, deputatii europeni care se opun acestei propuneri sustin ca perioada de concediu pentru barbati nu poate fi inclusa in aceasta directiva care se ocupa de sanatatea si siguranta femeilor insarcinate.

Propunerea de directiva abordeaza, in acelasi timp, protejarea la locul de munca a mamelor care alapteaza, interdictia de a concedia o femeie dupa concediul de maternitate de sase luni si reguli privind adoptia, lucrul peste program si munca in schimbul de noapte.
sursa http://www.avocatnet.ro/


concediu pestru sarcina si lauzie 7iKp8Ahconcediu pestru sarcina si lauzie 7iKpp2
concediu pestru sarcina si lauzie JMBUfrZconcediu pestru sarcina si lauzie JMBUp2Daisypath Christmas tickers
Sus In jos
http://www.olumeminunata.forumgratuit.ronet
julica
Super Moderator
Super Moderator
julica

Numarul mesajelor : 65516
Data nasterii : 21/10/1980
Data de inscriere : 22/03/2010
Varsta : 40

concediu pestru sarcina si lauzie Empty
MesajSubiect: Re: concediu pestru sarcina si lauzie   concediu pestru sarcina si lauzie Icon_minitimeMar 19 Oct - 13:55

Sa speram ca va fi aprobata aceasta lege.
Sus In jos
julica
Super Moderator
Super Moderator
julica

Numarul mesajelor : 65516
Data nasterii : 21/10/1980
Data de inscriere : 22/03/2010
Varsta : 40

concediu pestru sarcina si lauzie Empty
MesajSubiect: Re: concediu pestru sarcina si lauzie   concediu pestru sarcina si lauzie Icon_minitimeMar 7 Dec - 18:07

Concediul maternal se reduce la un an de la 1 ianuarie, asa au decis guvernantii. De asemenea, indemnizatia de crestere a copilului ramane la aceeasi valoare. Pentru mamele care au indemnizaţia in derulare, perioada de indemnizatie ramane de doi ani.

Parintii au posibilitatea de a intra in concediu fara plata daca vor sa mai stea inca un an cu cei mici sau se pot intoarce la serviciu oricand doresc in perioada celui de-al doilea an si vor primi o prima de 500 de lei. Limita minima a indemnizatiei va ramane astfel, in ambele cazuri, la 600 lei, iar limita maxima la 3.400 lei. Mamele aflate deja in concediu vor beneficia de actuala indemnizatie, aflata in plata, pentru perioada de doi ani.

Conform MEDIAFAX, declaratia premierului Emil Boc:

"Incepand cu anul 2011, situatia va fi urmatoarea: durata indemnizatiei - un an; valoarea indemnizatiei - la fel ca si acum, minim 600 lei, maxim 3.400 lei; prima de reintoarcere de 500 lei; concediu fara plata, ca posibilitate, pe parcursul celui de-al doilea an, cu mentiunea ca oricand parintele se intoarce la munca, pana la epuizarea celor 24 de luni, primeste prima de 500 lei. Pentru cei care vor intra sub incidenta indemnizatiei, adica pentru copiii care se vor naate in 2011, de atunci valoarea indemnizatiei va fi aceeasi ca si acum, dar durata va fi de un an, cu posbilitatea de a merge intre 12 si 24 luni cu concediu fara plata. Oricand in aceasta perioada de timp, parintele se intoarce la munca, primeste o prima de intoarcere de 500 lei pe luna".

Prin intermediul mai multor forumuri de specialitate (desprecopii.com si miresici.ro) mamele au solicitat reprezentantilor Guvernului, mentinerea duratei de acordare a concediului de crestere a copilului pe o perioada de doi ani pentru copiii sanatosi, respectiv trei ani pentru copiii cu probleme si nevoi speciale, precum si revenirea, incepand cu 1 ianuarie 2011, a valorii indemnizatiei de crestere a copilului la nivelul din luna mai 2010" (Sursa 9am.ro).

Dezbaterea cu privire la concediul de crestere al copilului este foarte ampla. In privinta cresterii copiilor, ne confruntam cu o sumedenie de probleme: lipsa creselor si a gradinitelor, de asemenea conditiile proaste din cele existente, recunoasterea meseriei de bona si posibilitatea de a angaja cu forme legale o persoana calificata care sa aiba grija de copiii nostri.
Sus In jos
Continut sponsorizat
concediu pestru sarcina si lauzie Empty
MesajSubiect: Re: concediu pestru sarcina si lauzie   concediu pestru sarcina si lauzie Icon_minitime

Sus In jos
 
concediu pestru sarcina si lauzie
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Un forum cu aer de parfum :: Legislatie-
Mergi direct la: